Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler

Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri duyurdu. Balıkçı esnafıyla sahurda buluşan Uraloğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemelerle, balıkçı gemilerinde çalışacak gemi insanlarının yeterlilik belgelerinin yenilenmesi kolaylaştırılacak. Bu sayede, balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının artması bekleniyor.
Uraloğlu, “Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız, ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını sınava girmeden yenileyebilecekler.” dedi. Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin daha fazla olmasını sağlayacak.
Yeni Düzenlemelerle Kolaylıklar Sağlanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde bu ay içinde yeni düzenlemeler yapacaklarını bildirdi. Uraloğlu, “Kabotaj sefer bölgesinde tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız, ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını kursa gitmeden veya sınava girmeden yenileyebilecek.” ifadelerini kullandı.
Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerini 5 yılda bir yenileme zorunluluğunu kaldırarak, gemi güvenlik uzmanlık belgelerinden muaf tutulmalarını sağlayacak. Böylece, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin sayısının artması hedefleniyor.
Balıkçılık Sektöründe Önemli Gelişmeler
Uraloğlu, Türkiye’nin denizlerle çevrili olmasının balıkçılık ve su ürünleri sektörü için büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. “Bu potansiyelin verimli şekilde kullanılması, modern balık avlama gemileri ve kalifiye personelin yetişmesi ile mümkündür.” dedi.
Ülkemizde kayıtlı 46 bin 358 adet ticari gemi ve su aracı bulunduğunu, bunlardan 21 bin 917 adedinin balıkçılık faaliyeti gösterdiğini ifade etti. 150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi sayısının 2017 yılında 279 iken, 2024 yılında 445’e çıkacağını belirtti.
Balıkçı Barınakları ve Yakıt Desteği
Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini ve bu barınakların balıkçıların güvenli bir şekilde sığındıkları yerler olduğunu vurguladı. “2002 yılında 302 tane balıkçı barınağı vardı, hepsini onardık ve çağa uygun hale getirdik.” dedi.
ÖTV’siz yakıt işlemlerinin başladığı tarihten bu yana, balıkçı gemilerine 1 milyon 756 bin ton yakıt desteği verildiğini belirtti. Bu desteklerin balıkçılık sektörünün gelişimine katkı sağladığı ifade edildi.
Geleceğe Yönelik Hedefler
Uraloğlu, Türkiye’nin balık avlama gemileri inşasında ve bakım onarımlarında önemli bir konumda olduğunu belirtti. “Son 4 yılda, tam boyu 12 metre ve üzerinde olan 186 balık avlama gemisinin inşası tamamlandı.” dedi.
Ülkemiz tersanelerinin, açık denizlerde faaliyet gösterebilecek yenilikçi dizayn kriterlerine uygun gemiler inşa ettiğini ve bu gemilerin ihracatında da önemli aşamalar kaydedildiğini vurguladı. Uraloğlu, balıkçılık sektörünün daha etkin ve çevreci bir şekilde yapılması için gerekli düzenlemelerin yapılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.